Základní škola a Mateřská škola Stará Ves nad Ondřejnicí

Školní rok 2014/2015

Mateřská škola

 

 

 

Zápis do mateřské školy - výsledky

 

První den v mateřské škole

   

 

MŠ na výstavě chovatelů, pátek 3.10.2014

 Jako již každoročně jsme s dětmi vyrazili na místní výstavu chovatelů. Děti měly možnost si prohlédnou zástupce z řad králíků, holubů a drůbeže. Role průvodců se zodpovědně zhostili žáci ZŠ, kteří dětem poskytli zajímavé informace o všech zvířatech a umožnili jim, aby si mohly pochovat malé králíky, což dětem umocnilo příjemné prožitky z celé výstavy.

 

V pátek 31. 10. 2014 jsme si ve třídách Hvězdičky a Sluníčka zahrály na strašidýlka v duchu Halloweenu a přiblížily jsme tak dětem tradice anglosaské kultury. Poté jsme s dětmi navštívily hřbitov a připomněly českou tradici Památku zesnulých – zapalování svíček, vzpomínání na zemřelé.

 

VÝSTAVA MÍSTNÍCH ZAHRÁDKÁŘŮ

Jako každý rok v podzimním období, jsme se i letos vypravili s dětmi do Domu zahrádkářů prohlédnout si výstavu úrody ovoce a zeleniny, jejich rozmanitých druhů a odrůd. Děti z naší školky se podílely svými výrobky a obrázky.

 

STRAŠIDELNÝ REJ VE ŠKOLCE

V pátek 7.11. jsme ve školce uspořádali Strašidelný rej pro děti ze tříd Broučků a Berušek. V tělocvičně se celé dopoledne hrály strašidelné hry a soutěže. Děti si užily také spoustu pohybu a tance na známé dětské písně. Pro děti bylo připraveno bohaté občerstvení a odměny, za které děkujeme všem rodičům.

 

BROUČEK SE LOUČÍ S LÉTEM

Naše letošní „broučkiáda“ se z velké části odehrávala v lesoparku na sokolovně. Kde jsme za pomoci pracovníků Obecního úřadu Staré Vsi n/O připravili pro všechny účastníky zázemí pro příjemné podzimní opékání. Pro děti bylo připraveno několik úkolů, které plnily spolu s rodiči – sbírání kaštanů a žaludů pro zvířátka, stavění domečků z přírodnin pro broučky k dlouhému zimnímu spánku a kreslení broučků křídami. Zazpívali jsme si společně písně, pověděli básničky o boučcích a odměnou byl dětem sladký poklad. Po rozsvícení a doputování světýlka jsme vypustili lampion štěstí a vydali se na lampionový průvod, který byl pěkným závěrem společně stráveného odpoledne.

 

Bohatství stromů

V pátek 7. 11. se ve třídě Hvězdičky uskutečnil celodopolední program v přírodě „Bohatství stromů“. Děti všemi smysly poznávaly a prožívaly krásu přírody a rozšiřovaly si poznatky o přírodě.

 

V posledním říjnovém týdnu navštívilo MŠ divadélko „ Pim – Pimpula“ s „Duhovou pohádkou.“ Představení se dětem moc líbilo, neboť se při něm zpívalo, děti třídily barvy, rytmizovaly říkanku, povídaly si o počasí, foukaly do mýdlových bublin a nakonec pomohly nezbednému Duhovníčkovi zpátky na oblohu.

 

Plavání předškoláků

Podzim na naší školní zahradě

 

 

 

 

Pečení perníků - Hvězdičky

 

Pečení vánočních perníčků - Sluníčka

1. 12. děti třídy Hvězdičky pekly adventní kalendáře z perníku. Pečení probíhalo na faře, kde dětem kromě paní učitelky pomáhala paní Pilnáčková a paní Korytárová. Velké díky p. Pilnáčkové za její nápad a spolupráci. Díky patří také p. Korytárové za pomoc a p. faráři za zpřístupnění prostor fary.

 

Mikulášská nadílka - 5. 12. 2014

Sluníčka a Hvězdičky

 

Broučci a Berušky

V pátek 5.12.2014 nás ve školce navštívil Mikuláš s anděly a čerty, za které se namaskovali žáci 9. ročníku, kterým děkujeme. Pod vedením paní učitelky Stejskalové, které také patří díky, si připravili pro naše děti zábavné a zároveň strašidelné taneční představení se scénkou. Andělským pohlazením odměnil Mikuláš hodné děti, zlobínky postrašili čerti, ale nadílkou potěšil všechny šikovné děti ze školky.

 

Co nám dává voda

 

 

 
V listopadovém týdnu se u Berušek experimentovalo. Rozvíjeli a osvojovali jsme si informace o vodě. Děti odpovídaly na různé zajímavé otázky typu: Odkud voda teče? Můžeme si vodu koupit? Kam voda teče? Odpovědi byly zajímavé. V průběhu týdne jsme si každý den provedli nějaký pokus. Vyrobili jsme si slanou, sladkou a kyselou vodu. Chuťovým smyslem jsme jí i ochutnali. Zjišťovali jsme, co plave a co se potopí. Pracovali jsme tematicky s pet víčky. Viděli jsme „tančící rozinky“ v perlivé vodě a vyzkoušeli jsme si pokus s vajíčky ve slané „mořské“ vodě. Vše se nám vydařilo a těšíme se na další pokusy …možná v zimě s ledem.  

Vánoce u Berušek

V prosinci u Berušek se už tvořilo. Děti si přinesly brambory, vyrobily si čertíky, ti nám chvíli zdobili šatnu. Také jsme pekli perníčky a zdobili je polevou. Při výrobě vánočního řetězu si děti procvičily jemnou motoriku. Vykrajovali jsme linecké těsto, pekli a slepovali marmeládou, abychom mohli u vánoční nadílky u stromečku ochutnávat. V předposledním předvánočním týdnu jsme se zašli podívat na vánoční stromečky, pozdravili jsme nafukovacího Mikuláše a do školky jsme si odnesli i pár větviček. K vyvrcholení vánoční atmosféry nám scházel jen stromeček a ten už děti zvládly nazdobit. Vyrobili jsme si vánoční pytel splněných přání, do kterého si děti nalepily svá vánoční přání. Můžete se přesvědčit sami…  

Vánoce u Broučků

Vánoce u předškoláků

Vánoce u Hvězdiček

 

První radovánky na sněhu

Návštěva předškoláků v 1. třídě

Vánoce pro zvířátka

 

Tři králové u Broučků a Berušek

Bobové závody Sluníček a Zimní radovánky na sněhu Berušky a Broučci

Karneval 25.2.2015

My tři králové jdeme k vám,
štěstí, zdraví vinšujem vám!

Na tři krále  jsme si vytvářeli koruny, zahráli si na ně, povídali si o jejich příběhu a také o významu tříkrálových sbírek.

 

 

V úterý 24. 2. 2015 se ve třídě Sluníčka a Hvězdičky uskutečnil karneval. Hlavním hostem byl klaun Pepino Prcek, který si pro děti připravil bohatý program. Díky spolupráci s rodiči měly děti nachystané masky, a také zajištěno pestré občerstvení.

Maškarní karneval Berušky a Broučci 2015

Ve školce u Broučků a Berušek se v lednu konal karneval. Pro děti, převlečených v zajímavých a nápaditých kostýmech, byl připravený bohatý dopolední program, plný tanečních her, zpěvu a soutěží. Po náročném dovádění si mohly pomlsat na hojném občerstvení, za které děkujeme rodičům.

Celým karnevalovým týdnem nás provázela říkanka:

Dobré ráno, dobrý den,

do masek se převlečem.

Pojďte rychle všichni dál,

máme tady karneval!

Budeme si spolu hrát,

soutěžit, zpívat, tancovat.

 

Hry a tvoření Berušek

Šou Pepína Prcka  - 27. 2. 2015

V pátek 27. 2. 2015 navštívil naši školku kašpárek Pepino Prcek s bohatým zábavným programem. Pro děti si připravil mnoho pěveckých, tanečních a smyslových soutěží, které byly sladce odměněny. Za odměnu pro všechny děti, měl na závěr celého dopoledne nachystáno balónkové překvapení!  

Návštěva místní knihovny 2015

V průběhu měsíce března jsme s dětmi, u příležitosti témat věnovaných knihám a pohádkám, navštívili místní knihovnu. Paní knihovnice Michaela Daňková si pro děti připravila záživný program, ve kterém se děti poučily o především o zacházení s knihami a provozu knihovny. Děti se následně věnovaly dalším aktivitám, pohádkovým hrám a úkolům s knihami – hádanky, pohádkové ilustrace a kreslení.

 

  

LYŽAŘSKÝ VÝCVIK - 9.-13.3.2015

Lyžování se Sluníčkem a Brumíkem na Bílé se i letos zúčastnila skupina malých lyžařů z naší školky, jak začátečníků tak i zkušenějších. I přes březnové počasí se sníh na sjezdovkách ještě držel a tak děti každý den s chutí zdokonalovaly své lyžařské dovednosti. V závěru týdne předvedly děti své umění při závodech se vším všudy, ke kterým je přijeli povzbuzovat všichni blízcí.

 

Pohádkový týden u Berušek

V měsíci březnu jsme si u Berušek naplánovali téma „Půjdem spolu za pohádkou“. Celý týden jsme si hráli s pohádkami, poznávali obrázky postaviček, četli a vyprávěli nejznámější dětské pohádky. Děti si vybraly dramatizaci pohádky „O perníkové chaloupce“, kterou velmi dobře znají. V hraní rolí se vystřídaly všechny děti. Velmi se nám pohádka vydařila a dětem se moc líbila, protože v pohádce vystupuje zlá ježibaba, ale také hodná maminka, tatínek a nakonec všechno dobře dopadne. Na pár vzpomínek z pohádky můžete s námi nahlédnout.

 

Hádej, čím jsem – Berušky a Broučci 2015

V týdnu 23.-27.3.2015 jsme se věnovali s dětmi seznamování se a poznávání různých povolání. U této příležitosti jsme tedy navštívili místní Pekárnu u Šěděnků, kde nás provedla paní vedoucím celým provozem. Děti si mohly prohlédnou výrobu a pečení koláčků, místnosti, kde se skladuje a váží mouka, chladírnu s dalšími surovinami, pece a kynárnu. Na zvěr ochutnaly čokoládové náplně a některé výrobky.

U Broučků jsme si díky kadeřnici p. Bujnochové udělali s dětmi kadeřnický salon. Děti měly možnost prohlédnout si pomůcky a nástroje potřebné k tomuto povolání. Největším zážitkem jim však bylo vytvoření zábavných a kreativních účesů každému.

Děkujeme všem za spolupráci.

 

My jsme malí muzikanti

V týdnu: ,,My jsme malí muzikanti“  maminka a zároveň hudebnice paní Hýlová představila dětem zajímavé hudební nástroje a vyprávěla o muzice . Společně s jejím hudebním doprovodem  jsme si také zazpívali známé dětské písně a zkusili si zahrát  i na některé dechové nástroje.

Moc děkujeme za hezky připravenou besídku.

 

Jarní radovánky v trávě Broučci a Berušky 2015

Děti si užívají krásných slunných dnů při pobytu venku, nově si mohou zasportovat a vyhrát na odrážedlech a koloběžkách, který byly zakoupeny pro školku z výnosů společných akcí s rodiči a jarmarků.

 

Konstruktivní skupinové hry - Hvězdičky

Jarní pozorování v lesoparku - Hvězdičky

Zápis dětí do MŠ

Aktivity u Berušek

Planetárium - 1. 6. 2015

V letošním školním roce jsme se rozhodly udělat pro děti změnu a jako dárek ke Dni dětí jsme jim díky sponzorům paní Jaroslavě Hanzelkové a panu Jířímu Bravenci z firmy BRASTAV- opravy a údržba, uspořádaly výlet do Planetária Ostrava. Nejprve děti čekalo moderované pozorování hvězdné oblohy a pak následovala animovaná pohádka „Život stromů“. Součástí planetária je také experimentárium, ve kterém si děti mohly samy vyzkoušet cvičení kosmonautů, chůzi-„skoky“ na měsíci, světelnou energií rozhýbat předměty, vidět pod analyzátorem spektrum barev, „vyfotit se na Marsu“ a pozorovat otáčení Země kolem Slunce, vznik a pohyb tornáda, erupce na Slunci, vlnu tsunami, a mnohé další.

 

Besídka u Broučků 2015

 Ukázka dravých ptáků - 12. 6. 2015

Zvířátka a jejich mláďátka

Psovodi

 Na hřiště pod školkou přijeli psovodi letištní Policie Mošnov, aby nám ukázali svou práci se psy. Předvedli dětem poslušnost fenek Jaksy a Heidi, jejich dovednosti při vyhledávání výbušnin, odměňování za dobrou práci. Jeden z policistů nám na závěr předvedl speciální oblek, který používají při zneškodňování výbušných nástrah. 

 

Dinopark 2015 - 18. 6. 2015

Školní výlet je za námi, ale věřte, že si děti přivezly spoustu zážitků. Letos nás čekala výprava do Dinoparku. Jako bychom se ocitli v dávném pravěku. Z různých koutů lesa na nás vykukovali dech beroucí obři a mnohokrát jsme zaslechli prapodivné zvuky. Měli jsme štěstí, že si několik z nás nedali k obědu!

Cesta parkem byla zajímavá a hlavně napínavá. Spoustu odvahy chtělo přejít most zničený létajícími velikány, kteří nám kroužili nad hlavami. Děti se seznámily s různými druhy dinosaurů a dověděly se i některé zajímavosti. Víte například, jaké je nejdelší jméno dinosaura? Pozorně čtěte: Micropachycephalosaurus. No a nejkratší je Mei.

Děti si v průběhu cesty Dinoparkem vyzkoušely jízdu v Dinorace, ovšem velkým zážitkem, pro všechny byl film v 3D provedení Dinoaquarium a také jízda Dinoexpresem, která nás zavedla přímo do života dinosaurů. Svačinku mezi dinosaury nebyla k zahození. V polovině výpravy si děti zařádily na průlezkách, koupačkách, vylézt na lanovou věž si vyzkoušely i některé paní učitelky a největší legrace bylo klouzání na dinosauřím hřbetě nebo schovávaná mezi dinosauřími vejci a cesta bludištěm.

Ke konci výpravy už nekručelo v břiše jen dinosaurům , ale i našim malým členům výpravy, kteří se s chutí pustili do voňavých řízků a ovoce.

Pak už nás čekal odpočinek a hry na paleontologickém hřišti, kde děti nacházely kostry dinosaurů, kteří obývali svět dlouho před námi.

Počasí nám přálo a výletu jsme si naplno užili.

Posuďte sami.

 

Túra na Hůru 2015 - 24. 6. 2015

Ušli jsme TÚRU na HŮRU

V posledním týdnu června si starší Broučci a Berušky obuli dobré boty, nasadili batůžky a vydali se na dalekou cestu na druhý konec vesnice. Pozorovali jsme život kolem řeky, poznávali zajímavé místa vesnice a někteří kamarádi nám ukázali, kde bydlí.

V závěrečném finiši do kopce před cílem už někteří malí turisti začínali lamentovat, ale po občerstvení na zahradě už zase čiperně pobíhali. Prohlédli si a poznávali různé myslivecké trofeje a pak zašli na dvorek hospodářství, kde se dozvěděli něco ze života domácích zvířat. Nejvíce nadšení byli, když si je mohli pohladit a nebo nakrmit. Měli jsme  tolik práce, že jsme se ani nestihli vyfotit. Čas rychle běžel a tak nám nezbylo než si nasadit batůžky a tradá zpět do školky na oběd. Zpáteční cesta nám ubíhala rychleji a sláva nazdar výletu, za hodinku jsme byli ve školce a už jsme tu!

 

 

Zahradní slavnost s Večerníčkem

Letošní školní rok 2014/2015 jsme završili tradiční odpolední akcí pro všechny děti ze školky a jejich rodiče, která se nesla v duchu oslav 50. narozenin Večerníčku. Pro děti jsme připravily mnoho rozmanitých soutěží s Bobem a Bobkem, Makovou panenkou, Patem a Matem, Hurvínkem a s Křemílkem a Vochomůrkou. Opět si s dětmi přijel zadovádět také klaun Hopsalín se zvířátky z farmy, který děti obdaroval zvířátky a postavičkami z balónků. Za bohaté občerstvení a pomoc při organizaci odpoledne vděčíme rodičům a příbuzným dětí, kteří přispěli velkým dílem k úspěchu celé akce.

 

Letní radovánky s dobrotami

   

 

 

 

 

 

připravuje

Yvetta Kunzová

e-mail: yvetta.kunzova@seznam.cz  

Základní škola a Mateřská škola Stará Ves nad Ondřejnicí, příspěvková organizace

739 23 Stará Ves nad Ondřejnicí, Zámecká 38

IČ 70942633; tel. 558 669 222

e-mail: skola@zs-staravesno.cz

footer image footer image